ŞEHR-İ ERZURUM
Erzurum’da Yarım Asra Yakın Zamandır Çermik Olmayı Bekleyen Adres!
Bu Hayal Neden Gerçek Olmasın
Erzurum’da Bir Çöplük Doktoru ve Onun Çermik Hayali…
Erzurum’un gönüllü tanıtım elçisi Nihat Kılıçoğulları şehrin bir başka değeri merhum Doktor Celal Usakalp’in hayalini sosyal medya aracılığı ile gündeme taşıdı.
Yetkililerin ilgilendiğini düşündüğümüz paylaşımda, “1997 yılında vefat eden ve Erzurum'un değerlerinden biri olan Doktor Celal Usakalp, "Çöplük Doktoru" lakabıyla nam yapmıştır. Bu lakap nereden gelir bilinmez. Önceleri Mahallebaşı civarlarında Karanlık Kümbet’in karşısında, daha sonra Tahta Hamam’ın yanında, Develer Çeşmesi’nin karşısında, Kavak Kapısı’nda ve Cumhuriyet Caddesi’ndeki eski Hayat Eczanesi’nin üstünde muayenehane açan Doktor Celal Usakalp'ın fakir hastalardan ücret almadığı, kendine has tedavi yöntemleri olduğu da bilinir. Doktor Celal Bey'in Erzurum'a dair hayalleri de çokmuş elbette. Bunlardan birisi de Akdağ Köyü yakınlarında inşaa ettiği ve yarım kalan çermik (Kaplıca) hayalidir. Bu hayali yarım kalasa da sanırım 40-50 yıldır çermiğin kalıntılarında yüzen insanların hatırlarında güzel yerler etmiştir. Şimdi Rahmetli Celal Beyin bu hatırasına sahip çıkmak ve en azından çevresini düzenlemek hoş olmaz mı? Güzel olmaz mı? Vefalı olmak adına....” ifadelerine yer veriyor Kılıçoğulları...
Dr. Celal Usakalp Kimdir?
Erzurum'da 1915 tarihinde dünyaya gelen ve 1997 tarihinde dünya hayatına gözlerini kapatan Dr. Celal Usakalp Yeğenağa Mahallesinde Karanlık Kümbet'in karşısında (çöplük doktoru) namı ile uzun yıllar muayenehane işletti.
Erzurum değerlerinden Erdal Güzel'in ifadesi ile şehrin marka isimlerinden olan Dr. Celal Bey'in kendisine has tedavi yöntemleri vardı. O dönemlerde her türlü hastalığa bakan Dr. Celal Bey, tabir yerindeyse Erzurum'un şifa dağıtıcısıydı.
Tahta Hamam Yanında Şifa Dağıtmaya Devam...
Güzel, Celal Bey'in Karanlık Kümbet karşısındaki muayenehanesini Tahta Hamam'ın yanına Alyaplar'ın evin altına taşıdığını aktarıyor.
Yeğen Ağa Mahallesi Balyoz Sokak'ta oturdukları zaman, nasıl olmuştuysa yanan sobanın köşesine burnunun üst tarafının çarptığını anlatan Erdal Güzel, "Bir anda kanayan yarayı gören rahmetli babam, elimden tuttuğu gibi beni Dr. Celal Bey'in muayenehanesine yetiştirmişti. Dr. Celal Bey'in kanayan yere attığı demir ağrafın izlerini bugün bile taşımakta ve aynaya baktığımda bu olayı her defasında hatırlamaktayım. O günün şartlarında Erzurum'da yaşayıp da Dr. Celal'e muayene olmayan yok gibiydi ve her hastanın da onunla ilgili mutlak bir anısı olurdu" diyor.
Nev-i Şahsına Münhasır Bir Kişilik...
Dr. Celal Bey nev-i şahsına münhasır bir kişilik olduğunu ifade eden Güzel, "Muayenehanesi ve giyim kuşamı oldukça mütevazı idi. Fakir hastalardan asla ücret almayan Dr. Celal Bey, kazandığını Erzurum'a yatırdıysa da projelerinde pek başarılı olamamıştı.
Develer Çeşmesi'nin karşısında, Kavak Kapısı'nda ve Cumhuriyet Caddesi'ndeki eski Hayat Eczanesi'nin üstünde muayenehane işleten Dr. Celal Bey'in reçeteleri de oldukça ilginçti." diye aktarıyor.
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}