ERZURUMLU ÜNLÜLER

Barın Babası Dadaş Nuri Kemal Güraksın!

Barın Babası Dadaş Nuri Kemal Güraksın!
Barın Babası Dadaş Nuri Kemal Güraksın!

Doğudan Sesleri Hatırlayanınız Var mı?

1936 yılında Erzurum'da doğdu. 20 yıl kadın terziliği yaptı. Lise mezunu. 1956 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneğine üye oldu. Yıllarca yönetim kurulu üyesi olarak hizmet etti.

1960 yılında yayına başlayan Erzurum Radyosu'nda "Doğudan Sesler" adı altında bağlama sanatçısı olarak dernek korosunda yayınlara girdi.

1964 yılında Erzurum Bar ekibi olarak Avrupa'ya, 1970 yılında da Japonya'da tertiplenen EXPO Dünya Fuarı Festivali'ne katılarak, ülkemizi başarı ile temsil etmiştir.

1989 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu'nda uzman olarak geçici görevle Erzurum'da görev yapmakta iken emekli oldu.

Üç yıldızlı Turistik Hotel Genel Müdürlüğü ve Erzurumspor Tesisler Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur.

Erzurum'un Siyasi Hayatına, bir dönem Anavatan Partisinde, Kurucu üye olarak ve Erzurum Merkez İlçe Başkanı olarak hizmet etmiştir.

Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Erzurum Kültür Merkezi, Kültür Sanat Derneği Başkanlığını yaptı.

Yurt ve Yöresel Basında Erzurum Konulu Yazı Serileri Bulunmaktadır

Nuri Kemal Güraksın

Nuri Kemal GÜRAKSIN'ın Erzurum Kültürüne kazandırdığı "Erzurum ve Dadaş" adlı kitabının ön sözünde şunları yazmaktadır;

"Doğup büyüdüğüm Şehri Mübarek Erzurum'un ananelerini, törelerini, yaşam tarzlarını bizzat yaşayarak kültürümüzün konularını izaha çalıştım. Erzurum'un folklor ve kültür hamurunda yoğrulan bir dadaş olarak yazmayı amaçlayıp sunduğum kitabımın her sayfası dadaşlık anlayışı içinde gücümün nispeti kadar kaleme aldığımı sayın okurlarıma sunuyorum. Bildiğiniz gibi folklor deyimi canlının tüm yaşam hareketleri ve şekilleridir."

diyen yazar, konunun adamı. Şehrimizde bu işleri çok iyi bilen birkaç kişiden birisiydi.

Yazar kitabın devamında müzik ve folklorla ilgilenmeye başlamasını, bu alakanın kendisini Halk Oyunları ve Türküleri Derneğine götürmesini hatırladıktan sonra kitabın içeriğini şöyle sıralıyor:

1- Erzurum'da görücü usulü ile kız istemek, kız vermek, ağız tatlılığı, hamam takımı gönderilişi, nişan, kına gecesi, kısır gecesi, düğün ve ayak dönmesi
2- Ramazan ayının özellikleri.
3- Hıdrellez eğlenceleri, at yarışları, cirit.
4- Erzurum Halk oyunları ve türküleri.

İzaha çalıştığım sunuş yazımda Erzurum ve Dadaş kitabımı bizzat yaşadığım günlerin anısı olarak okurlarıma sunuyorum" demiştir.

Erzurum kültürüne, folklorüne ve sosyal hayatına çok değerli katkılar yapan Nuri Kemal GÜRAKSIN 29 Ocak 2014'te Hakk'ın Rahmetine kavuşmuştur. Cenab-ı Allah'tan gani gani rahmet diliyoruz...

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
29 Ocak 2019 16:53
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza