ERZURUMLU ÜNLÜLER

Aşık Nusret Toruni (Sümmanioğlu)

Aşık Nusret Toruni (Sümmanioğlu)
Aşık Nusret Toruni (Sümmanioğlu)
"

(1945-2003); Nüsret Sümmanioğlu, 1945 yılında Erzurum'un Narman ilçesinin Samikale köyünde dünyaya geldi. Babası Sümmani'nin ortanca oğlu olan ve hikâye ustalığıyla da bilinen Fahri Çavuştur.

Çocukluğunu çiftçilikle ve ailesine yardım ederek geçirmiştir. Küçük yaşta ailesindeki geleneğe uyarak âşıklığa heves salmış, daha sonraları babası Fahri Çavuş onu yanına alarak hem dedesinin mirasını devam ettirmek, hem de küçük Nusret'in kabiliyetini geliştirmek için sazı eline vererek civar kasabaları gezdirmiştir. Sümmanioğlu, böylece âşıklığa adım atmıştır.

Bir derya olan dedesi Sümmani'nin eserlerini üstün bir başarıyla söyledi. Kendi eserlerini üretip seslendirdi. Kendisine ait iki aşık havası vardır. Köz dergisinde şiirleri yayınlandı. Babasından öğrendiği Celali Ahmet ile Mehmet Han hikâyesinin türkülerini kendisi düzmüştür.14 plağı ve 12 kaseti bulunan Nüsret Sümmanioğlu, kültür bakanlığı tarafından devlet sanatçılığı unvanını almıştır. Yurt içinde gitmediği yer kalmamış ve yurt dışında da birçok şölene katılmıştır. Âşıklık geleneğinin birçok dalında sayısız ödüller almıştır. 1972 Konya Âşıklar Bayramı atışma dalı birinciliği bunlardan sadece birisidir. Bu birincilik sayısı 1989 yılına kadar 7' ye ulaşmıştır.

Yurt dışında 14 ülkeye çeşitli zamanlarda seyahatler yapmış, Türk kültürünün ve âşıklık geleneğinin usta bir icracısı olarak hep aranır olmuştur. Âşık gecelerinde gerçektende sıra kendisine geldiği zaman dinleyicileri coşturmuş ve gönülleri şad etmiştir. Özellikle belirtmek isterim ki, nesilden nesile devam eden âşıklık geleneğinin yaşatılmasında ve bir sonraki nesile aktarımında sanatını üstün bir başarıyla icra eden Toruni için çok iddialı cümleler kurabiliriz. Şöyleki, gelenekte önemli bir yere sahip olan ve âşık meclislerinde başlangıç bölümünde söylenmesi neredeyse mecburi olan divanı Toruniden daha güzel okuyan yoktur.

Nüsret Sümmanioğlundan bir divan dinlemenizi öneririm. Buna bir müstezatı da dâhil ederek Sümmanioğlunun hikâyeciliği de çok üstündür. Hikâye anlatımı oldukca samimi ve içtendir. Sürükleyici ve akıcı bir üslubu, dinleyicilerle temas kurmadaki ustalığı en önemli özelliklerindendir. En fazla beğenilen hikâyeleri ise; Mahiri hikâyesi, Elmas ile kahraman hikâyesi ve Sümmani ile Gülperi hikâyesidir. Şiirlerinde, Allah, vatan, nasihat, insan ve doğa sevgisi ile ölüm teması ağırlıklı olarak yer almıştır. İsrafil Taştan, Ebubekir Zamani, Temel Turabi, Baki Çetin ve (merhum) Gıyasettin Eroğlu Toruninin çıraklarıdır. Âşık Sümmani adının yaşatılmasında ve âşıklık geleneğinin devamında önemli katkıları olan Nüsret Sümmanioğlu, 22.Ocak 2003 tarihinde ani bir rahatsızlığı sonucu hakkın rahmetine kavuşmuştur kendisine Allahtan rahmet diliyoruz.

"
Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
15 Ocak 2017 00:00
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza