ERZURUMLULAR

Acun Ilıcalı’nın Amcazadesi 'Organik Nazmi' Olarak Anılan Nazmi Ilıcalı Kimdir?

Acun Ilıcalı’nın Amcazadesi Organik Nazmi Olarak Anılan Nazmi Ilıcalı Kimdir?
Acun Ilıcalı’nın Amcazadesi 'Organik Nazmi' Olarak Anılan Nazmi Ilıcalı Kimdir?

Nazmi Ilıcalı Kimdir?


Erzurum değerlerinden Emekli Edebiyat Öğretmeni olan ve Organik Tahıl Üreticileri Başkanlığı süresince yürüttüğü çalışmalar ile ‘Organik Nazmi’ diye anılan Nazmi Ilıcalı…


Erzurumlu medya patronu Acun Ilıcalı’nın Amcazadesi olan Nazmi Ilıcalı Erzurum'da 1953 yılında çiftçi bir ailede dünyaya geldi.

Erzurum Eğitim Enstitüsü ve Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitiren Nazmi Ilıcalı, 25 yıl öğretmenliğin ardından tarıma yöneldi. Ailesinin desteğiyle alkol bağımlılığını yendikten sonra Doğu Anadolu Bölgesi'ne yeni bir sektör kazandıran Ilıcalı, 2003 yılında hazırladığı "Daphan Ovası Sözleşmeli Organik Tarım Projesi" ile Erzurum'da biraraya getirdiği 663 çiftçiyle Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği'ni (DATÜB) kurdu. Şu an 9 il ve 15 ilçede aktif olarak faaliyet gösteren ve 3 bin 500 üyesi bulunan birliğin kurucusu ve halk arasında 'organik Nazmi' olarak bilinen Ilıcalı, ABD'de bulunan ASHOKA Vakfı tarafından "sosyal girişimci" seçildi.

Türkiye de ilk defa uygulanan organik süt projesi, Erzurum organik tarım bölgesi projesi, organik süt toplama merkezleri, organik un bakliyat işleme ambalajlama ünitesi ve organik yem ünitesi, organik keten tohumlu ve ısırganlı otlu peynir üretim projesini yürüttü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte İstanbul'a göçün önlenme projesi ve sözleşmeli organik tarım projesi gibi birçok projeyi gerçekleştirdi.

Acun Ilıcalı’nın Amcazadesi Organik Nazmi Olarak Anılan Nazmi Ilıcalı Kimdir

Ekonomik gelişime katkıda bulunan Ilıcalı, çiftçilerin eğitimi için açılan kurslarla gelişimlerine destek oluyor. Araç gereç ve her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Doğu Anadolu çiftçilerini organik tarımla tanıştırıp, 200 bin dönüm arazide organik tarım yapılmasına öncülük eden Ilıcalı, ayrıca 40 köyü kapsayan yıllık 50 bin ton kapasiteli bir süt fabrikasının kurulmasına öncülük etti.

Nazmi Ilıcalı 22 Mayıs 2021’de dünya hayatına gözlerini kapadı.

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
23 Mayıs 2021 00:05
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza