ERZURUMLU ÜNLÜLER
Nurettin Topçu Denilince Aklınıza Ne Geliyor?
Baba Tarafından Erzurumlu Büyük Mütefekkir!
1909 doğumlu büyük mütefekkir, fikir adamı, yazar ve akademisyen Nurettin Topçu ölüm yıl dönümlerinde sevenleri tarafından dualarla anılıyor.
Anadolu coğrafyasında, ahlâk ve irade ile yaşatma aşkına koşanların rehber edindiği Topçu 10 Temmuz 1975'te pankreas kanserinden dünya hayatına gözlerini yumdu.
Nurettin Topçu!
"Nurettin Topçu, 1909'da İstanbul'da dünyaya geldi. Babası köken olarak Erzurumludur, annesi Eğinlidir. Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi'ni ve Vefa İdadisi'ni birincilikle bitirdi. İdadi tahsilini İstanbul Lisesi'nde 1927-28 ders yılında edebiyat bölümünde pekiyi derece ile tamamladı. Liseden sonra Avrupa imtihanlarına girdi ve 1928 yılında sınavları kazanarak Fransa'ya gitti. Önce Bordaux Lisesi'ne nakledildi. Burada psikoloji sertifikasını verdi. İki sene sonra Strasbourg Üniversitesi'ne geçti; burada felsefe, ahlâk ve sanat tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Sorboune'da felsefe doktorasını başarmış ilk Türk öğrenci oldu. Üniversitenin geleneklerine göre en iyi derece alan öğrenci olarak ödüllendirileceği zaman yetkili profesörün: "" Ödülün tercih hakkını size bırakıyoruz; bir altın saat mi, Amerika veya Kuzey Avrupa'ya bir mavi yolculuk mu tercih edersiniz? sorusuna ""Üniversitenin giriş ve çıkışlarında 24 saat boyunca Türk bayrağının dalgalanmasını istiyorum."" şeklinde cevap verdi ve onun bu isteği gerçekleştirildi. Yurda döndüğünde Galatasaray Lisesi'nde felsefe öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Bergson üzerine Doçentlik tezini hazırladı. Liseli doçent unvanıyla çeşitli liselerde öğretmenlik yaptı. 1939'dan 1975'e kadar çeşitli aralıklarla ""Hareket"" Dergisi'ni çıkardı.
Felsefeden, sosyolojiye, ahlaktan, siyaset bilimine, psikolojiden edebiyata kadar birçok alanda eser vermiş olan Topçu 10 Temmuz 1975'te pankreas kanserinden vefat etti."
Eserleri
Ahlak Nizamı, Amerikan Mektupları Düşünen Adam Aramızda,Bergson, Büyük Fetih, Felsefe, İradenin Davası, Devlet ve Demokrasi, İslam ve İnsan, Mevlana ve Tasavvuf, İsyan Ahlakı, Kültür ve Medeniyet, Mantık, Mehmet Akif, Millet Mistikleri, Psikoloji, Reha, Sosyoloji, Türkiye'nin Maarif Davası, Var Olmak, Varoluş Felsefesi, Hareket Felsefesi, Yarınki Türkiye, Taşralı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}