TÜRBE VE KÜMBETLER
Üç Kümbetler Hakkında Ne Biliyoruz?
Boğa Boynuzları Arasında İnsan Başı İşlemesi İle Üç Kümbetler!
Üç kümbetlerin, Anadolu'da bulunan anıt mezarlar arasında, en güzel örneklerden olduğu ifade ediliyor.
Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve 12. yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmezken bunların da 14. yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı 1956'da Onartmış...
Kümbetlerin yanında bulunan kare şeklindeki küçük yapının ne olduğu konusunda ise farklı görüşler bulunmaktadır. Bunun da bir kümbet veya mescit olduğu belirtilmektedir. Üç Kümbetler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından I956 yılında onartılmıştır.
Emir Saltuk Kümbeti
Kesme taştan yapılmış olan bu kümbet, sekizgen gövdeli, yüksek kasnaklı ve üzeri kubbe ile konik karışımı basık bir külahla örtülüdür.
Boğa Boynuzları Arasında İnsan Başı İle Dikkat Çekiyor...
İki kesme taştan yapılan kümbetin üçgen alınlıklarında, yuvarlak kemerli nişlerinde boğa, yılan, yarasa, kartal gibi hayvan kabartmaları bulunmaktadır. Bu kabartmalar, Orta Asya Türk takvimlerinde yer alan burç figürlerini andırmaktadır. Nişlerden birinin içerisindeki boğa boynuzları arasında insan başı işlemesi dikkat çekmektedir.
Emir Saltuk Kümbeti'nin sekiz cephesinin dört yüzünde birer çift pencere yer almaktadır. Kümbetin, kuzey yönünde bulunan saçaklan üzerinde geometrik bezeme ile çiçek ve hayvan figürleri görülmektedir.
İkinci Kümbet
Emir Saltuk Kümbeti'nin Güneydoğusunda bulunan ikinci kümbetin alt kısmı, kare planlı ve on iki cephelidir. Bu kümbet, gri renkte bir taştan yapılmıştır. Üstte bir küçük, altta ise oldukça bezemeli üç büyük penceresi bulunmaktadır. Bu kümbetin güney cephesindeki penceresi aynı zamanda mihrap görünümündedir.
Üçüncü Kümbet
İkinci kümbete 4 metre uzaklıktaki üçüncü kümbet yöresel keyek taşından yapılmıştır. Üçüncü kümbet, on iki cepheli ve dört pencerelidir. Kuzey yönünde giriş kapısı bulunan kümbetin, iç kısmında oldukça güzel bezenmiş mihrabı yer almaktadır. Kümbetin üzerini örten konik külahın kasnağında Emir Saltuk Kümbeti'ne benzeyen süslemelere yer verilmiştir.
Kaynak: Erzurum Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}{{item.YorumMetni}}