ERZURUM ADETLERİ

Erzurum'da Nenehatun Termal Tesislerinde Gelin Hamamı Organizasyonu

Erzurumda Nenehatun Termal Tesislerinde Gelin Hamamı Organizasyonu
Erzurum'da Nenehatun Termal Tesislerinde Gelin Hamamı Organizasyonu

Erzurum Düğünlerinin Adetlerinden Birisi Olan Gelin Hamamı Organizasyonu İçin Nenehatun Termal Tesisleri Hizmet Vermektedir

Eski zamanların en önemli düğün adetlerinden birisi olan gelin hamamı günümüz düğünlerinde yeniden popüler hale gelmeye başladı. Artık Erzurum'da evlenen çiftler imkanlar ölçüsünde gelin hamamı organizasyonuna düğün planlamasında yer veriyorlar. Gelin hamamı organizasyonlarınız için 444 84 25 nolu telefonla Nenehatun Termal Tesisleri ile iletişime geçebilirsiniz. Bizlerde sizler için Erzurum gelin hamamı adetini araştırdık...

Erzurum Gelin Hamamı Adeti

Erzurum'da Gelin Hamamı Adeti

Örtü yüzü yapıldığının ertesi günü gelin hamam evine (şehir merkezinde hamama) götürülür. Bu görev akraba veya komşulardan birisi tarafından yapılır. Komşu kızlar, yengeler ve diğer akrabalar da hamama çağrılır.

Erzurum Gelin Hamamı Adeti

Hamama getirilen gelin yıkanmaya başlamadan önce başta kayınvalidesi olmak üzere büyüklerin ellerini öper. Kayınvalidesinin yıkanmasına yardım ettikten sonra, hamamdaki genç kızlar tarafından göbektaşına oturtulup, özel hamam kıyafeti giydirilir. Sonra kızlar oynamaya başlar. Kızlar oyuna devam ederken, hamamda görevli kadın (natır) gelini yıkamağa başlar. Yıkanma işlemi tamamlanınca kayınvalide gelini yıkayan kadına bahşiş verir.

Erzurum Gelin Hamamı Adeti

Elbiseler giyildikten sonra gelin, tekrar kayınvalidesinden başlayarak büyüklerin ellerini öper. Bunu takiben meşrubat ve meyve dağıtılır. Sonra gelin düğün evine getirilir. Yenilip içildikten sonra düğün eğlencesine devam edilir. Diğer taraftan da kına gecesi hazırlığı yapılır.

Kaynak Dr. Lütfü Sezen, Erzurum Folkloru

Yorumla
Facebook Twitter Telegram Whatsapp Linkedin Pinterest
{{begeni}} {{yorumsayi}}
14 Nisan 2019 19:04
Kullanıcı
{{item.IsimSoyisim==' '?"Kayıtsız Kullanıcı":item.IsimSoyisim}}
{{tariheCevir(item.KayitTarihi)}}

{{item.YorumMetni}}

{{item.BegenSay}}
Oturum Açınız

Yorum yazmak için oturum açmalısınız.

Oturum Aç Üye Ol

Mağazada Çok Satılanlar

Mağaza